29 Eylül 2012 Cumartesi

Mutfak Temizliğinde Püf Noktalar


Mutfak Temizliğinde Püf Noktalar
Mutfak, şüphesiz ki ev içerisinde herkes tarafından en çok kullanılan bölümlerin başında gelir. Çocukların okuldan gelir gelmez heyecan ve yorgunluk içinde koştuğu, iş dönüşlerinde lezzetli akşam yemeklerinin yenildiği, Pazar sabahlarında keyifli kahvaltıların edildiği adres genellikle burasıdır. Haliyle en çok tercih edilen bu bölümün temizliği, evin en az diğer bölümlerinin temizliği kadar önem taşımaktadır. Pekâlâ, bu bölümü temizler iken nasıl bir yol izlemeli ve ne tür malzemeler kullanmalıyız? Evin diğer bölümlerinden farklı olarak içecek ve yiyeceklerimizi muhafaza edip, gıda tüketimi gerçekleştirdiğimiz bu bölümü temizlemek ile beraber; bu temizliğin sağlığımıza uygun olması konusunda dikkat etmemiz gereken bazı püf noktalar bulunuyor.
Bir temizlik kuralı olarak her zaman için iç kısımdan dış kısma doğru hareket etmek, bu bölümde de geçerlidir. Kabataslak bir sıralama yapmamız gerekir ise; öncelikle iç kısım, ardından dolaplar, tezgâh ve son olarak yerler temizlenmelidir. Dolaplarınızın iç ve dış kısmında rahatlıkla temizlik ürünlerinden faydalanabilirsiniz. Ancak bakliyatlarınızı muhafaza ettiğiniz dolaplarınızın iç kısmı için, sizlere temizlik ürünlerini kullanmak yerine nemli ve temiz bir bez yardımı ile temizliğinizi gerçekleştirmenizi tavsiye ederiz. Bakliyatlarınız temizlik ürünleri ile birebir temas etmese dahi, temizlik ürünlerinin yayacağı kimyasal kokunun dolap içine sinmesi sağlığınız için olumlu değildir. Sıra tezgâh temizliğine geldiğinde ise özellikle mermer tezgâhlarınıza zarar gelmemesi açısından yoğun temizlik ürünlerini kullanmak yerine, sizlerle pratik bir yöntem paylaşmak istiyoruz. Temizlik için kullanacağınız herhangi bir leğene; öncelikli olarak tezgâhınızı temizleyecek bir miktarda limon suyu, ardından da yine tezgâh büyüklüğü ile doğru orantılı olarak ve sizin işinizi görecek düzeyde bir miktar tuz koyunuz. Bu oluşan karışımı nemli bir bez yardımı ile yayarak tezgâhınızı temizler iseniz, hem tezgâhınızı aşındırmadan çıkması zor lekelerden kurtulacaksınız hem de aynı zamanda tezgâhınızda hoş bir koku hâkim olacaktır. Ardından bu karışımı nemli bir bez ya da az yoğunlukta temizlik ürünü damlattığınız bir bez yardımı ile temizleyip son olarak durulama ve kurulama işlemine geçebilirsiniz. Emaye ve seramik fayans lavabolar için en iyi temizleyici ise çamaşır suyudur. Çelik lavabolarınızda da benzer yöntemi uygulayabileceğiniz gibi aynı zamanda da çeliği parlatma özelliğine sahip olduğundan maden sodasını da temizliğinizde kullanabilirsiniz. Maden sodasının sadece parlatma değil, aynı zamanda açıcı özelliği de lavabo tıkanıklığına çare olur. Bunun için bir miktar kaynar suyun içerisine maden sodası ilave ediniz. Ardından bu karışımı lavabonuza boşaltınız. Sonuçtan oldukça memnun kalacaksınız.
Son olarak yer temizliğine geldiğimizde ise, öncelikli olarak mutfakta kesinlikle halı bulundurulmamasının başlı başına bir hijyen kuralı olduğunu belirtmek istiyoruz. Yer temizliğinin dilediğiniz herhangi bir temizlik ürünü ile yapılmasında sakınca yoktur. Bu sayede ferah ve temizliğinden emin olduğunuz bir ortama sahip olarak, aileniz ve sevdikleriniz ile beraber gönül rahatlığı ile güzel sofralarda buluşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder